Podrška +387 35 280 161 ili putem društvenih mreža
|

Savjeti za brži oporavak nakon Covid 19 infekcije

16.11.2021 07:41

Uz Hemofarm

Veliki broj pacijenata mjesecima nakon liječenja od Covid-19 infekcije osjeća čitav niz simptoma koji otežavaju svakodnevni život, a aktivnosti koje su se podrazumijevale sada predstavljaju fizički izazov.

Kombinacija fizičke i nutritivne rehabilitacije neophodna je, a zajedno sa Hemofarmom vam donosimo savjete za brži oporavak od COVID – 19:

Pravilna i izbalansirana ishrana esencijalna je za zdravlje organizma, naročito u stanjima bolesti ili nakon preležane bolesti. Potrebno je unositi dovoljno kalorija tokom dana kako bi se tjelesna težina vratila na onu prije bolesti. Upravo zato oporavak od COVID-19 nije vrijeme za držanje restriktivnih dijeta, već je potrebno omogućiti oporavak organizma u što kraćem periodu.

Neophodna je suplementacija vitaminima i mineralima, jer hranom često ne možemo unijeti dovoljne količine, a naročito u periodu oporavaka nakon bolesti kakva je COVID-19 infekcija.

Vratite energiju kroz vitamine i minerale koji su nam neophodni za stvaranje energije u organizmu. Posebno je važna uloga vitamina B kompleksa, a Polivit B plus sadrži svih 8 vitamina B kompleksa koji djeluju sinergistički, uključujući i aktivni folat (L-metilfolat) i biotin. Neizostavna je i uloga magnezijuma.  Osim što učestvuju u energetskim procesima i metabolizmu hranjivih sastojaka, vitamini B kompleksa i magnezijum doprinose i smanjenju umora i iscrpljenosti.

Anosmija i disgeuzija se kao simptomi javljaju rano kod oboljelih od COVID-19. Prema istraživanjima, preko 80% oboljelih od COVID-19 ima u određenom trenutku gubitak čula mirisa i/ili ukusa. Kod 15 % oboljelih ovi simptomi se zadržavaju duže od 60 dana, dok 5% oboljelih simptome osjeća i 6 mjeseci nakon oporavka od infekcije virusom korona.
Olfaktorni trening se smatra jednom od najefikasnijih tehnika za ponovno uspostavljanje olfaktorne funkcije kod pacijenata, a podrazumijeva intenzivno mirisanje četiri vrste mirisa (ruže, limuna, bijelog luka i eukaliptusa) u trajanju od 5 minuta, dva puta dnevno, tri mjeseca. Pušenje povećava učestalost i težinu olfaktor-nih poremećaja, te se savjetuje prestanak ukoliko je to moguće.

Gubitak kose i kožne promjene se često javljaju kod osoba oboljelih od Covid-19. Za zdravlje kose i kože značajni su vitamini B kompleksa, pogotovo biotin i pantotenska kiselina, te od minerala cink.

Odmarajte dovoljno jer u prvim danima oporavka od COVID-19 nivo energije može da se mijenja iz dana u dan, a napor može predstavljati i šetnja po kući, kao i obavljanje nekih uobičajenih radnji. Potrebno je i prilagoditi  aktivnosti na način da se očuva što je moguće više energije.

Info
Artikal uspješno dodan u korpu
Top