Podrška +387 35 280 161 ili putem društvenih mreža
|

Zašto je važno koristiti zaštitni faktor?

09.05.2022 11:04

Zaštitite kožu od sunca

Mnogi od nas ne razmišljaju koliko je svakodnevno izlaganje kože suncu štetno, a ljetne mjesece jedva čekamo kako bismo uživali u sunčanju. No, zaštita kože tada bi trebala biti prioritet!

Sunce nam može uzrokovati puno veće probleme od bolnih opekotina. Stručnjaci upozoravaju kako dugotrajno izlaganje suncu izaziva smeđe mrlje, crvenilo, ljuštenje, isušivanje kože i na koncu - rak kože koji predstavlja sve češći zdravstveni problem.

Pravilna zaštita kože tijela od sunca može spriječiti brojna kožna stanja:

Opekotine

Nezaštićena koža može pocrvenjeti, osuti se plikovima i postati izrazito bolna. To je osobito opasno za djecu i adolescente, jer povećava rizik od razvoja epitelnog raka kože i malignih melanoma kasnije u životu.

Prijevremeno starenje kože

Duboke bore i neelastično kožno tkivo jedna je od negativnih posljedica izlaganja suncu.

Hiperpigmentacija i tamne mrlje 

Pretjerano izlaganje suncu glavni je uzrok hiperpigmentacije - bezopasnog, ali neugodnog stanja kože koje dovodi do pojave tamnih mrlja na koži.

Atopijski dermatitis i psorijaza

Zaštita od sunca također je važna za oboljele od atopijskog dermatitisa i psorijaze jer je njihova koža već isušena. Topikalni lijekovi mogu oboljelu kožu učiniti još osjetljivijom na opekotine od sunca.

Rak kože

Postoje četiri tipa raka ili predkancerogenih stanja povezanih s UV zrakama. Aktinična keratoza manifestira se kao mala, hrapava površinska lezija na koži koja je dugo bila izložena suncu. Neki slučajevi aktinične keratoze mogu se razviti u neku vrstu raka kože. Bazocelularni karcinom najčešći je oblik raka kože. Manifestira se kao otvorene rane, crvene mrlje, ružičaste izrasline, sjajna ispupčenja ili ožiljci. Planocelularni karcinom pojavljuje se kao crvena, ljuskava mrlja koja ne nestaje i kod koje, ako dođe do tolikoga pogoršanja, može doći i do krvarenja. To je drugi najčešći rak kože kod bijelaca. Na kraju, najozbiljniji oblik raka kože je melanom. Većina melanoma crne su ili smeđe boje, ali također mogu biti i boje kože, ružičaste, crvene, ljubičaste, plave ili bijele boje.



SPF zaštita

Stručnjaci preporučuju da kod izlaganja suncu upotrebljavamo kreme čiji zaštitni faktor iznosi najmanje 15. Pobrinite se da ju razmažete po koži u dovoljnoj količini, jer ukoliko nanesete pretanak sloj kreme na kožu, to može smanjiti njezinu učinkovitost za čak 50 posto! Ukoliko uživate u plivanju, vodootporne kreme za Vas su najbolji izbor.

Kremu sa zaštitnim faktorom nanesite 20 do 30 minuta prije izlaganja suncu, kako bi koža dobila dovoljno vremena da je upije. I ponovite to svaka dva sata, odnosno češće ukoliko se znojite ili idete u vodu.  Ako imate svijetlu kožu, možda ćete se htjeti ranije pripremiti za izlaganje suncu, tako što ćete uvečer prije spavanja nanijeti zaštitnu kremu koju će koža tako potpuno apsorbirati.


Na našem web shopu pronađite proizvode sa SPF zaštitom: https://medex-pharm.ba/Shop?search=SPF i spremni dočekajte ljeto!



Info
Artikal uspješno dodan u korpu
Top