Podrška +387 35 280 161 ili putem društvenih mreža
|

Kada se tablete smiju lomiti?

22.06.2022 07:15

Stručni savjeti

Pacijenti često lome tablete prije uzimanja, a to im ponekad preporučuju i doktori radi boljeg doziranja ili finansijske uštede.


Sa stručnog farmaceutskog stajališta lomljenje tableta nije uvijek  preporučljivo jer je povezano s rizicima i teškoćama. Naime, neke se tablete vrlo teško lome, a neke se ne smiju lomiti jer im se uništava farmaceutska formulacija, što može dovesti do predoziranja ili premalog doziranja lijeka, njegove inaktivacije ili štetnog učinka.

 

Tablete se mogu lomiti samo kada je to u uputi uz lijek navedeno. Tada u uputi piše da se pomoću razdjelnog ureza tableta može prelomiti na dva jednaka dijela.

 

U nekim uputama uz lijek  taj jasan naputak još nedostaje pa je potrebno tražiti savjet farmaceuta. Naime, razdjelni urez na tableti nije jasna oznaka dozvoljenog lomljenja tablete, jer to ponekad može biti znak raspoznavanja proizvođača, ukras na tableti ili proizvođač ima samo takve strojeve za tabletiranje.

 

Ako proizvođač i utvrdi jednolikost mase pri lomljenju tablete na dva dijela to vrijedi samo za profesionalno raspolavljanje uz upotrebu rezača za tablete (može se nabaviti u apotekama).

 

 

Info
Artikal uspješno dodan u korpu
Top