Podrška +387 35 280 161 ili putem društvenih mreža
|

Šta treba da sadrži putna apoteka?

30.06.2023 13:24

Na odmoru bez brige

Bez obzira na destinaciju koju ste odabrali za svoj odmor, putna apoteka je obavezan dio svakog putničkog kofera. U tom neseseru svoje mjesto trebaju naći stvari i preparati koji su potrebni za što bezbrižniji odmor. Putnička dijareja, trovanje hranom, crvenilo od sunca i slično traže brzu reakciju, pa su proizvodi namijenjeni prevenciji, ali i terapiji nepoželjnih tegoba obavezni dio putne apoteke.

Duga vožnja, sjedenje, intenzivna šetnja ili plivanje često dovode do zamora mišića i grčeva u nogama, a jedan od uzroka može biti nedostatak magnezijuma koji se ljeti više gubi iz organizma zbog povećanog znojenja. Kako bi nadoknadili izgubljeni magnezijum dovoljna je jedna kesica Magnetransa na dan. Granule u kesicama su pogodne su za putovanje, jednostavno se koriste, brzo se tope u ustima, a prijatnog su i osvježavajućeg ukusa,.

Zaštita od sunca: Prekomjerno izlaganje suncu može dovesti do oštećenja kože, ne samo u vidu crvenila, opekotina, alergija i akni, nego i do ozbiljnijih oštećenja poput karcinoma kože. Zato je potrebno preduzeti sve mjere opreza, naročito kad je riječ o djeci i osobama koje imaju osjetljivu kožu. Najbolja prevencija je izbjegavanje sunca u središnjem dijelu dana kada je indeks sunčevog zračenja najveći. Zaštita odgovarajućim kremama je potrebna tokom cijelog dana, čak i tokom vremena koje se provodi u hladovini ili u vodi. Ladival pruža trostruku zaštitu kože od UV-A, UV-B I IR-A zraka sprečavajući sve štetne efekte koje oni mogu izazvati (crvenilo i opekotine, akne, fleke i bore). Posebno je prilagođen za zaštitu dječije kože i osobama koje imaju alergiju na sunce.

Crijevne infekcije: Putnička dijareja i trovanje hranom su vrlo neugodni, ali nažalost i česti pratioci putovanja i toplih ljetnih dana. Visoke temperature doprinose lakšem kvarenju hrane, ali i sama promjena mjesta boravka i lošiji higijenski uslovi čine organizam osjetljivim i sklonom stomačnim infekcijama praćenih dijarejom. Zato je potrebno djelovati preventivno, te ojačati probavni sistem i imunitet unosom dobrih probiotiskih bakterija. Na taj način organizam će biti sposoban da se izbori sa različitim infekcijama. Hemofarmov Probiotic već godinama je vjerni saputnik i član kućne i putne apoteke jer sadrži visoku koncentraciju pažljivo odabranih probiotskih baterija koje pružaju podršku vašoj crijevnoj mikrobioti i sprečavaju nastanak dijareje, Savjetuje se da se sa uzimanjem probiotika počne tri do pet dana prije planiranog puta, kao i svo vrijeme putovanja. Opet, kada posumnjate na trovanje hranom, prva pomoć je enterosorbens Filtrum koji brzo apsorbuje sve toksine i sprečava njihovo dalje štetno djelovanje na organizam. Koristan je i kod virusnih i bakterijskih stomačnih infekcija, gdje pomaže bržem oporavaku i zaustavljanu dijareje kod djece i odraslih.

Higijena uopšteno, uključujući i intimnu, je izuzetno važna, a često zanemarena na putovanju. Žene su ljeti sklonije urinarnim i vaginalnim infekcijama i treba razmišljati o njihovoj prevenciji. Vrućina, znojenje i mokar kupaći kostim su dobar preduslov za razvoj gljivičnih i bakterijskih infekcija. Zbog toga se i na putovanju preporučuje upotreba preparata za intimnu higijenu poput Belieme, koji zahvaljujući posebnom sastavu sprečavaju razvoj neželjenih infekcija.

Poželjno je da svaka putna apoteka sadrži osnovne lijekove ili proizvode koji mogu pomoći u olakšavanju tegoba poput glavovolje, alergija ili dijareje koja često zadesi putnike. Zato je potrebno uz sebe imati lijekove protiv bolova i povišene temperature poput lijekova Caffebol i Febricet, sredstva za dezinfekciju rana, te flastere i zavoj. Osobe koje imaju problem sa alergijama ili imaju druge zdravstvene probleme obavezno trebaju ponijeti terapiju koju svakodnevno koriste.

Uz redovne terapije dobro je da ponesete i nalaz ljekara, kao dokaz o propisanoj terapiji.

NOVOSTI
Info
Artikal uspješno dodan u korpu
Top