Podrška +387 35 280 161 ili putem društvenih mreža
|

Kako pobijediti proljetni umor?

24.03.2023 13:52

Podignite energiju i koncentraciju

Proljeće  mnogi koji su podložniji utjecaju meteoroloških prilika, dočekuju pod okriljem više ili manje izraženih neugodnih tegoba poput konstantnog umora, manjka koncentracije i energije te povećane potrebe za snom.

Riječ je o sindromu proljetnog umora, zdravstvenom poremećaju koji udružen s pratećom razdražljivošću i bezvoljnošću, ponekad i depresijom, značajno smanjuje radnu sposobnost pojedinca. Proljetni umor utječe na kvalitetu života te slabeći obrambenu snagu organizma priprema teren za razvoj drugih bolesti, osobito respiratornih infekcija.

Uzrok proljetnom umoru valja potražiti prije svega u jednoličnoj zimskoj prehrani lišenoj neophodnih vitamina i minerala.

Velik broj studija potvrđuje da magnezij, vitamini B kompleksa - osobito B12, vitamin C i željezo doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti te stvaranju energije u tijelu. Preporučuje se i unos omega masnih kiselina, cinka i vitamina D važnih za zdrav imunitet te ginka koji čuva zdravo pamćenje i cirkulaciju.

Tako će simptomi proljetnog umora ubrzo nestati nakon što se u prehrani nađe zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata ili kelja zatim rotkvice, mlade artičoke i šparoge.

Adekvatan unos vitamina B skupine sadržanih u mesu, ribi, integralnim žitaricama, mahunarkama, pšeničnim klicima može biti od koristi u prevladavanju bezvoljnosti i melanholičnog raspoloženja povezanih s proljetnim umorom. Osim što pozitivno djeluju na raspoloženje, vitamini B skupine imaju važnu ulogu u oslobađanju energije iz hrane, a ujedno pridonose normalnoj funkciji nervnog sistema.

Od minerala čiji je adekvatan unos od velike važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa valja istaknuti magnezij. Unosom mahunarki poput graha, graška ili soje, zatim integralnih žitarica, orašastog voća i čokolade s visokim sadržajem kakaovca organizmu ćete osigurati dovoljno magnezija za hvatanje u koštac sa simptomima proljetnog umora.

U borbi protiv proljetnog umora i stimulaciji posrnulog imuniteta važnu ulogu ima željezo. Poznato je da deficit željeza i anemija uzrokovana deficitom željeza narušavaju tjelesne aktivnosti, uzrokujući umor i letargiju, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese te smanjuju rezistenciju na različite infekcije.

Ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo prehranom osigurati dovoljno vitamina i minerala za prilagodbu organizma na promjenu godišnjeg doba iz zime u proljeće. To posebno vrijedi kod pojedinaca koji su inače češće izloženi prehrambenim propustima poput starijih osoba i hroničnih bolesnika te pojedinaca koje zbog konstantne izloženosti stresu poput poslovnih ljudi i studenata jednostavno imaju povećane potrebe. Tada u pomoć priskaču različiti dodaci prehrani koji mogu osigurati dovoljan unos vitamina i minerala i nadoknaditi ono što nedostaje našem organizmu kako bismo bili puni energije.

Ne zaboravite na redovnu fizičku aktivnost, dovoljno sna i odmora i uživajte u proljetnom suncu. 

Na našem web shopu u kategoriji Vitamini i minerali pronađite raznovrstan asortiman i kombinacije koje će vam sigurno biti od pomoći. Pogledaj OVDJE

NOVOSTI
Info
Artikal uspješno dodan u korpu
Top