Podrška +387 35 280 161 ili putem društvenih mreža
|

Savjeti za praktikovanje posta

23.03.2023 13:25

Ishrana i terapija

Budući da je nastupio mjesec Ramazan kada muslimani širom svijeta praktikuju post, u nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će olakšati prilagođavanje organizma na novonastali način ishrane.

Tokom posta najvažnije prehrambeno pravilo je umjerenost i pravilan izbor i raspored namirnica za iftar i sehur kako biste svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez prevelikog opterećenja probavnog sistema.

Prije svega, treba napomenuti da tijelo postača tokom ovog mjeseca prilagođava svoj rad novonastaloj situaciji, tj. postu pa tako metabolizam postača usporava svoj rad, probavni sistem također odmara, omogućava se čišćenje i detoksikacija tijela te valja napomenuti da za rad osnovnih metaboličkih funkcija treba manje energije nego inače pa je i normalno da tokom mjeseca posta unosite količinski manje hrane nego inače.

Za sehur posebnu pažnju obratiti na dovoljnu hidrataciju, popijte dovoljne količine vode ili čaja kako post ne biste započeli dehidrirani i umorni.

Za glavno jelo (iftar) preporučuje se najprije domaća supa uz dodatak raznog povrća za dodatnu nadoknadu vode i elektrolita, a nakon toga obrok nek se sastoji od mesa i raznog sezonskog povrća kao prilog. Dodatni izvor ugljikohidrata može biti riža ili krompir.

Važno je da pratite potrebe svog organizma i reakcije vašeg tijela.

Terapija i lijekovi

Ukoliko imate određenu terapiju koju konzumirate tokom dana, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom da li je moguće izmijeniti vrijeme uzimanja terapije. Nemojte obustavljati/mijenjati terapiju na svoju ruku.

Moguće da će vam u toku ili nakon mjeseca posta nedostajati određeni vitamini ili minerali koje niste dovoljno unosili kroz ishranu, što se može nadoknaditi dodacima prehrani. 

NOVOSTI
Info
Artikal uspješno dodan u korpu
Top