Podrška +387 35 280 161 ili putem društvenih mreža
|

Dan oralnog zdravlja - 20. mart

17.03.2023 08:29

Važnost brige o oralnom zdravlju

Svjetski dan oralnog zdravlja svake godine se obilježava 20. marta sa ciljem podizanja svijesti o značaju brige o oralnom zdravlju i uticaju oralnog zdravlja na ukupno zdravlje i dobrobit svake osobe.

Oralno zdravlje je važno za funkciju žvakanja, govora, ali i izgled, te osim uticaja na ukupno zdravlje ima i značajan utjecaj na emocionalno, socijalno i mentalno zdravlje i ukupno blagostanje. Osobe koje imaju narušeno oralno zdravlja osim funkcionalnih, imaju i različita ograničenja koja se mogu povezati sa problemima vezanim za nedostatak samopouzdanja i socijalne interakcije. Oralno zdravlje predstavlja stanja usne šupljine bez prisustva simptoma i znakova bolesti, a to ujedno znači neometan govor, smijeh, okus, žvakanje i gutanje hrane.

Dobro oralno zdravlje može znatno pridonijeti kvaliteti sveukupnoga svakodnevnoga života. Zato je od iznimne važnosti svakodnevno podizati svijest o dobroj oralnoj higijeni i brizi za oralno zdravlje.

Oralne bolesti su glavni zdravstveni problemi u mnogim zemljama i mogu negativno utjecati na kvalitetu života s obzirom na to da uzrokuju bol i nelagodu, socijalnu izolaciju i gubitak samopouzdanja, a često su povezani s drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Važno je znati da se većina stanja oralnog zdravlja može spriječiti i liječiti u ranoj fazi.

NOVOSTI
Info
Artikal uspješno dodan u korpu
Top