Podrška +387 35 280 161 ili putem društvenih mreža
|

Magnezij - zašto ga trebamo i kako prepoznati nedostatak?

09.01.2023 08:23

Načini nadoknade magnezija

Magnezij je neophodan za normalno funkcioniranje cijelog organizma. Bez magnezija ne bi bilo proizvodnje energije i metabolički procesi u organizmu se uopće ne bi mogli odvijati.

Magnezij igra izuzetno važnu ulogu u organizmu zahvaljujući svojim funkcijama u formiranju kostiju, metabolizmu bjelančevina, masti i ugljikohidrata, formiranju ATP-a -energetske valute stanica, aktiviranju nekih vitamina, grušanju krvi.

Magnezij sudjeluje kao pomagač u mnogim staničnim procesima. Utječe na ravnotežu reakcija dobivanja energije u mišićima, a njegov nedostatak uzrokuje pojavu slabosti u mišićima te je potreban za pravilan rad mišića. Dodatno, nedostatak magnezija može dovesti do manjka kalija koji je ključan za transport energije u stanici.

Također, magnezij doprinosi održavanju normalnih kostiju i zubi, a činjenica da je čest sastojak preparata protiv zatvora stolice govori o njegovom blago laksativnom djelovanju.

Prirodni izvori magnezija

Vodom unosimo otprilike 10% ukupne količine magnezija u prehrani. Bogatstvo magnezija sadrže namirnice bogate hlorofilom kao što su zeleno povrće i špinat. Orašasti plodovi i sjemenke te neprocesirane žitarice navode se kao dobar izvor magnezija. Manje količine magnezija mogu se naći i u mahunarkama, voću, ribi i mesu. Minerali su relativno stabilni u hrani stoga na njih ne utječe kuhanje.

Mogući uzroci manjka magnezija:

Povećane potrebe – kao što su trudnoća, rast i razvoj, stres ili pojačana fizička aktivnost

Nedovoljan unos – koji može biti posljedica neuravnotežene prehrane ili konzumacije namirnica siromašnih magnezijem

Pojačano izlučivanje – kao posljedica pojačane fizičke aktivnosti, dojenja, šećerne bolesti, kod korištenja nekih lijekova kao što su diuretici i digitalis...

Malapsorpcija – koja je posljedica gastrointestinalnih tegoba i starenja

Znakovi i simptomi nedostatka magnezija

Istraživanja pokazuju kako je nedostatak magnezija česta pojava u općoj populaciji. Općeniti rani znakovi manjka magnezija u organizmu su tjeskoba, slabost, depresija, dismenoreja, iritabilnost, glavobolja, gubitak apetita, mučnina i nesanica. Veći nedostatak magnezija najviše se očituje u radu mišića, pa se tako pojavljuju grčevi i tremori u nogama i u mišićima lica. Nervoza i zatvor stolice također mogu biti znakovi da ne unosimo dovoljno magnezija. Nedostatak magnezija može imati štetne posljedice za naš kardiovaskularni sustav jer primjerice može dovesti do češćih aritmija. Nova istraživanja pokazuju kako je adekvatan status magnezija važan i za prevenciju metaboličkog sindroma jer deficit magnezija može utjecati na pojavu inzulinske rezistencije i poremetiti vrijednosti triglicerida i glukoze.

Načini nadoknade magnezija

Pripravci magnezija su praktičan način osiguravanja dovoljnih količina ovog minerala te ga možemo naći i u različitim dodacima prehrani i različitim oblicima kao što su: magnezij citrat, magnezij karbonat, magnezij malat, magnezij hlorid. 

Apsorpciju magnezija povećavaju vitamin D i laktoza te vitamin B6, dok je ometaju fitati, vlakna, masnoće, oksalna kiselina, alkohol. Cink, ovisno o dozi, djeluje sinergistički i antagonistički. Doze veće od 25 mg smanjuju apsorpciju, a manje povećavaju.

Magnezij pomaže u apsorpciji kalcija u organizmu, ali i obrnuto, kalcij pomaže u apsorpciji magnezija.

Različite oblike magnezija možete pronaći na našem web shopu: https://medex-pharm.ba/shop?search=magnezij

 

NOVOSTI
Info
Artikal uspješno dodan u korpu
Top