Podrška +387 35 280 161 ili putem društvenih mreža
|

Kako prepoznati i tretirati anemiju?

04.01.2023 08:33

Nedostatak željeza

Ova pojava zahvaća velik broj ljudi, no zbog neinformiranosti o simptomima, često prolazi nezapaženo.

Anemija ili slabokrvnost medicinski je poremećaj kog karakteriše  manjak crvenih krvnih stanica, poznatih i kao eritrociti, ili proteina hemoglobina u krvi. Iako postoji više vrsta anemije, najčešća je ona uzrokovana manjkom željeza. Željezo u krvi potrebno je za stvaranje hemoglobina koji crvenim krvnim stanicama omogućuje da prenose kisik po tijelu i bez kojeg se mišići ne mogu opskrbiti dovoljnom količinom kisika za pravilnu funkciju.

Riječ je o čestom poremećaju koji pogađa čak trećinu svjetskog stanovništva. Najčešće se relativno lako tretira dodacima prehrani ili osmišljavanjem plana prehrane koji osigurava dovoljan unos željeza, no prvo treba znati prepoznati simptome.

Kako prepoznati anemiju?

Kratkoća daha

Mišićima je za pravilan rad potreban kisik. Budući da ga zbog anemije ne dobivaju dovoljno, tijelo reagira tako što manjak kisika pokušava nadoknaditi većim unosom zraka te potiče na ubrzano disanje. Ako primijetite da ste iznenađujuće zapuhani pri izvođenju jednostavnih svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje, uspinjanje po stubama ili lagana tjelovježba, možda je krivac nedostatak željeza.

Glavobolje i vrtoglavica

Pogođenost ovim simptomima učestalija je kod ženske populacije. Javljaju se kao posljedica nedovoljne opskrbe mozga kisikom što uzrokuje oticanje krvnih žilica u mozgu te dolazi do stvaranja bolnog osjećaja pritiska.

Bljedilo

Za crvenu boju krvi zaslužan je hemoglobin te njegov nedostatak smanjuje intenzitet boje. Upravo je zato koža slabokrvnih osoba često blijedog, nezdravog izgleda. Bljedilo najčešće zahvaća kožu lica, desni, nokte te unutrašnjost usana i donjih kapaka. Unutarnja strana kapaka zdrave osobe crvene je boje, dok je kod anemičara blijedo ružičasta ili čak žućkasta.

Nedostatak B vitamina

Anemiju zbog nedostatka vitamina B12 možete dobiti ako u prehranu ne unosite dovoljno vitamina B12 iz hrane poput mlijeka, jaja i mesa. Vjerojatnije je da ćete imati manje ovog vitamina ako ste stariji ili jedete vegetarijansku prehranu. Može se dogoditi i ako vaše tijelo ne može apsorbirati dovoljno vitamina iz hrane koju jedete.

Suha i oštećena koža i kosa

Za pravilan rast kose i zdrav izgled kože nužan je kisik. Ako ga ne dobivaju u dovoljnim količinama, javlja se suhoća. Vlasi kose tako postaju slabe i krhke te se u težim slučajevima može zamijetiti i značajno opadanje kose.

Hladne ruke i stopala

Čest osjećaj hladnoće u ekstremitetima znak je loše cirkulacije koja se javlja kao popratna posljedica anemije. Budući da tijelo raspolaže manjom količinom crvenih krvnih stanica, šalje ih u prioritetna područja kao što su srce i mozak, stoga područja poput ruku i stopala ostaju zakinuta.

Iscrpljenost

Upravo je umor jedan od najčešćih simptoma koji ukazuju na nedostatak željeza. Bez željeza crvene krvne stanice ne mogu adekvatno opskrbiti stanice vašeg tijela kisikom, stoga one ne mogu stvarati dovoljnu količinu energije za normalan rad organizma.

Željezo u hrani dolazi u dva glavna oblika: u hem i ne-hem obliku. Hem oblik željeza nalazimo u namirnicama životinjskog porijekla, dok u namirnicama biljnog porijekla nalazimo ne-hem željezo.

Često je pitanje kako brzo nadoknaditi željezo u krv te kako podići željezo u krvi. To prije svega znači:

- Redovan, svakodnevan unos namirnica bogatih željezom. Cilj je ispuniti preporučene dnevne količine obzirom na spol, dob i skupinu kojoj osoba pripada.

- Prva i osnovna mjera je prehrana i hrana bogata željezom u oba oblika, s naglaskom na izvore željeza u hem obliku.

- Druga mjera je povećanje koncentracije vitamina C u prehrani, jer on održava apsorpciju željeza.

Jedan od savjeta je da se hrani bogatoj hem željezom (iznutrice, crveno meso, tamno meso peradi, riba) dodaju namirnice bogate ne hem željezom i vitaminom C: npr. leća, brokula, zelene lisnate namirnice (špinat, kelj) te konzumacija voća poput nara ili narandže.

Ukoliko je nivo željeza ozbiljno narušen, po preporuci liječnika bit će potrebno posegnuti za dodacima prehrani i nadoknadi željeza. Preporuka su dodaci prehrani koji sadrže kelirani oblik željeza: glukonat ili bisglicinat. Ti oblici, osim što se bolje apsorbiraju, ujedno ne izazivaju probavni zatvor.

 

NOVOSTI
Info
Artikal uspješno dodan u korpu
Top